. Ma Márk napja van.
A CÖF azt képzeli, hogy az Index állami cég
2017-05-15 17:43:27
A CÖF azt képzeli, hogy az Index állami cég

A CÖF azt képzeli, hogy az Index állami cég

Az Index tájékoztatása szerint, "Közérdekűadat kérés" címmel levelet kapott hétfő délelőtt az Index.hu Zrt. a CÖF-től. A CÖF-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány egy 10 pontból álló kérdéssort juttatott el szerkesztőségünkhöz, és ebben olyan információk után érdeklődnek, mint

  • - a cég összes dolgozójának havi javadalmazása,
  • - a cég megtakarításai,
  • - a cég által elnyert és elutasított pályázatok,
  • - a cég által kiírt pályázatok (?) és az erről szóló szerződések, 
  • - a cég dolgozóinak biztosított tárgyi eszközök listája,
  • - a cég vagyonának felhasználásáról kötött szerződések.

 

Az Index a levelet teljes terjedelmében is közzéteszik cikkük legalján. Érdemes rögtön az első mondatnál elidőznünk, ez így hangzik: "Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztjük elő."

 

Vagyis a CÖF a 10 pontos kérdéssort az - újságírók által jól ismert és persze a titkolózó állami és önkormányzati szervek ellen olykor kényszerűen alkalmazott - infótörvény alapján állította össze és küldte az Indexnek. Ez azért fontos körülmény, mert ez a törvény pontosan szabályozza, kikre terjed ki a hatálya: "a Magyarország területén folytatott minden olyan adatkezelésre és adatfeldolgozásra kiterjed, amely természetes személy adataira, valamint közérdekű adatra vagy közérdekből nyilvános adatra vonatkozik."

 

A törvény pontosan meg is mondja, hogy mi a közérdekű adat: "az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret".

 

A közérdekből nyilvános adat pedig: "a közérdekű adat fogalma alá nem tartozó minden olyan adat, amelynek nyilvánosságra hozatalát, megismerhetőségét vagy hozzáférhetővé tételét törvény közérdekből elrendeli".

 

Vajon mire gondolhatott a CÖF, amikor a kérdést elküldte? Az Index.hu Zrt. állami vagy helyi önkormányzati feladatot lát el, vagy milyen egyéb közfeladatot végez? Egy alapítvány vajon miért akarja alkalmazni a közpénz ellenőrzésére szolgáló törvényt egy magánpénzből működő részvénytársaságra? Legközelebb a Tesco, az IKEA vagy az Audi pénzügyeire és szerződéseire is alkalmazzák a sunyuló állami szerveket szabályozó törvényt?

 

A CÖF a saját honlapján maga adott erre egyfajta választ. Miután kiderült, hogy az állami kézben lévő Magyar Villamos Művek 2016-ban 508 millió forinttal támogatta a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt, az Átlátszó a közpénz nyomába eredt, és ezeket a kérdéseket küldte az alapítványnak. A CÖF-CÖKA pedig úgy döntött, hogy "természetesen a kérdéseket abban az esetben fogjuk megválaszolni, ha az a kölcsönösség alapján történik".

 

Az eredeti írást, teljes terjedelmében itt olvashatja el.

 

Forrás: Index

Fotó: MTI

Utoljára frissítve: 2017-05-15 17:50:16

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>