. Ma Emma napja van.
A Múzeumok Éjszakája a debreceni Városházán
2017-06-26 12:41:45
A Múzeumok Éjszakája a debreceni Városházán

A Múzeumok Éjszakája a debreceni Városházán

Bocskai-korabeli ruhát viselő hagyományőrzők, hajdúk megjelenése, majd egy középkori kanócos puska másolata elsütésének hatalmas durranása jelezte a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó programok kezdetét június 24-én a debreceni Városházán. Papp László polgármester az egybegyűlt érdeklődőket a Városháza belső udvarán köszöntve elmondta: Debrecen ma a Múzeumok Éjszakájának fővárosa.


Nagyon készült rá a város, hiszen idén úgy tekintünk erre az eseményre, mint erőpróbára az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatra való felkészülés folyamatában. Papp László köszönetet mondott a Román Nemzeti Történeti Múzeum jelen lévő főigazgatójának, Ernest Oberlander Tarnoveanunak, valamint a romániai kulturális kormányzatnak, hogy lehetővé tették, hogy Bocskai István – aki személyében is kötődik Debrecenhez – egyik fejedelmi ékszere itt legyen most.


Mindezt megkoronázza, hogy a Munkácsy-trilógiai is újra együtt látható, hiszen rövid időre lekerült a lepel a Golgotáról. A Múzeumok Éjszakája alkalmából kinyíltak a debreceni Városháza kapui is. Az érdeklődők megtekinthették a Nagytanácstermet, a polgármesteri tárgyalót és dolgozószobát, egy a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára által rendezett, a város és a Városháza történetéről szóló kiállítást – Debrecen két eredeti, mezővárosi és szabad királyi városi kiváltság-, illetve adománylevelével –, valamint a Bocskai-lövészdandár és együttműködő partnerei jóvoltából egy a 39-es gyalogezredről, illetve az első világháború emlékeit bemutató, Katonahősök és cívis polgárok című tárlatot.


A Nagytanácsteremben Papp László szót ejtett arról, hogy 1527-ben Tar András főbíró háza állt azon a területen, ahol most a Városháza is található. 1531-ben a főbíró örököseitől a város megvásárolta a házat, majd a későbbi évtizedek folyamán összesen öt épületegység megvásárlásával kialakult területen építették meg azt az első városházát, ahol a főbíró, 12 esküdtbíró és 66 szenátor vett részt a város irányításában. Ez a városháza jó háromszáz éven keresztül szolgált, s egy végzetes tűzvész pusztította olyannyira, hogy az akkoriak a 19 század második évtizedében úgy döntöttek, hogy egy új – a jelenlegi – Városháza megépítésébe kezdenek.


A Városházának voltak híres vendégei, így járt itt például 1845-ben Széchenyi István, 1849 első felében Debrecenből irányította a szabadságharcot Kossuth Lajos, s a kormány. A Szent Koronát is a Városházán, az úgynevezett titkos levéltárban őrizték a kormány itt tartózkodása alatt. Ferenc József – aki háromszor járt Debrecenben – is lakott ebben az épületben. Ruszin Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának parancsnoka a Katonahősök és cívis polgárok című kiállítás kapcsán többek közt elmondta, hogy a Bocskai-dandár lövészzászlóalja 2011-ben kapta meg a honvédelmi minisztertől az 5/39-es nevet, ami a 39-es gyalogezrednek állít emléket.


kkor kapták meg a 39-es gyalogezred csapatzászlajának nagy becsben tartott másolatát is, amit a kiállításon is bemutattak. Papp László polgármester ezt követően bemutatta a polgármesteri tárgyalót, beszélt az ott rendszeresen zajló eseményekről, s ennek apropóján a tárgyaló 2016-ban történt átalakításáról, valamint az ott található festmények – például a Simonffy Imre polgármestert ábrázoló – történetéről is. A polgármesteri dolgozószobában Papp László polgármester elmondta: a mindenkori debreceni polgármesterek nagyon büszkék arra, hogy a hagyomány szerint ebben itt Kossuth Lajos íróasztala áll, s ők is ennél dolgozhatnak.


Forrás: DMJVÖ/Facebook

Fotó: Miskolczi János

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>