. Ma Márk napja van.
Augusztusban berobban a szocialista kampány és jön az árnyékkormány
2017-07-02 12:06:19
Augusztusban berobban a szocialista kampány és jön az árnyékkormány

Augusztusban berobban a szocialista kampány és jön az árnyékkormány

Az alapértékek felmutatása mellett már konkrét választási vállalásokat teszünk – olyan ígéreteket, amik a munkavállalók, a nyugdíjasok helyzetét jobbítják. Ősszel szakaszosan hozzuk nyilvánosságra programunkat, és megmutatjuk, hogy a demokratikus oldal kormányzóképes.

 

Részletek a Vasárnapi Hírek által készített interjúból:

 

– Belelóg Simicska Lajos az MSZP-be?

– Dehogyis! Nem is értem, mire gondol.

– Azzal, hogy személyesen akadályozta meg a plakátkihelyezést és a választási eljárás szabályainak megváltoztatását, egy értelmezés szerint személyesen tette lehetővé, hogy a Jobbik mutyiból és korrupcióból származó pénzt költsön plakátra. Ha úgy tetszik, Simicska Lajosnak tett szívességet.

– Azért kezdjük már az elejéről! Önmagában értelmezhetetlen és nonszensz, amikor a Fidesz beszél átlátható és tisztességes kampányról és kampányfinanszírozásról,  miután csinált egy igazságtalan választási törvényt és lenyúlta – közpénzből – a média jó részét. Most az Orbán–Simicska háború hozadékaként elvesztette a plakátpiac jó részét. Magyarán bukta abszolút monopolhelyzetét. Amikor egy törvénymódosítással vissza akarta szerezni, akkor minden szocialista képviselő ott volt a parlamentben és nemmel szavazott – a javaslat elhasalt, mert elfogadásához kétharmados többség kellett volna. A kormánypárt képtelen volt elviselni a kudarcot, elbábozta, hogy Áder János visszadobta a törvényt, így gyorsan újra kell tárgyalni. A Fidesz a parlament szétoszlása (értsd: a nyári szünet kezdete) után pár nappal összehívta a Tisztelt Házat. A diktatúrák szokott trükkje ez, hátha nem tud a voksoláson részt venni az ülésen pár ellenzéki képviselő. Amikor bejelentették a rendkívüli ülést, úgy június 15–16-a tájékán, akkor konzultáltam a frakcióvezetéssel, amelyik azt javasolta: az MSZP poroljon le – egy már korábban beterjesztett javaslatot – és dolgozzon ki egy önálló törvényjavaslatot, ami nemcsak a plakátügyet, hanem a választási rendszer néhány baját is orvosolja…

– A sajtóban végig az a kommunikáció jött, hogy ön napokig mit sem tudott erről a javaslatról, majd puccsszerűen söpörte le.

– Ahogy mondtam, az első pillanattól tudtam az önálló javaslat készítéséről, és azonnal nyilvánvalóvá tettem: semmi olyasmit nem támogatok, aminek az a vége, hogy csak az MSZP és a Fidesz szavaz együtt! Minden szónak jelentősége van. És félreértés ne essék: a javaslat kidolgozói megerősítették nekem, hogy ők is pont így gondolják.

– Azt mondta: csak a Fidesz és az MSZP. Magyarán, ha egy harmadik frakció…

– Magyarán akkor lehet igennel szavazni, ha a demokratikus ellenzék teljes egységben támogatja a szocialista javaslatot. Márpedig a június 19-i ötpárti ülésen egyértelműen kiderült: ebben a politikai helyzetben nincs esély tisztességes és igazságos törvényhozásra.

– Hogy érti, hogy nem volt esély: ellenzéki együttműködés hiányában?

– Amikor ismertettük a javaslatunkat, a Jobbik üvöltözött, de ez senkit nem érdekel. Kósa Lajos fideszes frakcióvezető úgy reagált, hogy a tervezet egyes részletei elfogadhatóak számára.

– És az LMP?

– Közölték, hogy szó nem lehet róla. Bár megjegyzem, korábban ők sem zárkóztak el egy saját javaslat benyújtásától. Így 20-án reggel javasoltam a párt elnökségének, hogy az MSZP semmilyen javaslatot ne terjesszen az Országgyűlés elé. Mert az egyetlen elvszerű magatartás, ha a szocialisták nem folynak bele a jelenlegi és volt fideszes oligarchák háborújába. Az elnökség pedig – bármi is jelent meg a sajtóban – különösebb vita nélkül, egyhangúan fogadta el az álláspontomat. Ahogy az Országos Választási Bizottság is.

 

A teljes interjú ide kattintva olvasható!

 

Forrás: Vasárnapi Hírek

Fotó: Vasárnapi Hírek - Üveges Zsolt

Utoljára frissítve: 2017-07-02 12:14:19

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>