. Ma György napja van.
Börtönbüntetésre ítélték a melegeket és romákat megverő gárdistákat
2017-07-05 19:12:08
Börtönbüntetésre ítélték a melegeket és romákat megverő gárdistákat

Börtönbüntetésre ítélték a melegeket és romákat megverő gárdistákat

Közösség tagja elleni erőszak miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt az öt férfit, akik a 2013-as Budapest Pride felvonulás után homofób és rasszista megjegyzések közepette bántalmazott három férfit a fővárosban - tájékoztatta szerdán a Háttér Társaság az MTI-t.

 

Az elsőrendű vádlott három év letöltendő börtönt kapott. Hárman két év, egy pedig 1 év 9 hónap börtönbüntetést kapott négy év próbaidőre felfüggesztve - írták közleményükben.

A bíróság hangsúlyozta: nemcsak a bántalmazás,hanem nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusok skandálása sem jogszerű, mivel az riadalomkeltő.

Felidézték, hogy 2013. július 6-án három férfi a Budapest Pride-ról tartott hazafelé, amikor a Nyugati tér közelében egy 20-30 tagú, fekete ruhás, katonai alakzatba rendeződött csoporttal találták szembe magukat. Először útjukat állták, majd mindhármukat megverték "buzik vagytok, cigányok vagytok!" felkiáltások kíséretében.

A nyomozás kiderítette, hogy valamennyi elkövető a jogerősen betiltott Magyar Gárda utódszervezetének, az Új Magyar Gárda Mozgalomnak a tagja.

A másodfok felülbírálta az első fokú bíróság azon álláspontját, hogy a Nyugati téri skandálás a szólásszabadság keretein belül maradt és nem lehet büntetőjogi eszközökkel fellépni ellene.

A Fővárosi Törvényszék kimondta: mivel riadalmat kelt, nem jogszerű nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusokat skandálni, ezt tiltja a hatályos Büntető törvénykönyv - olvasható a Háttér Társaság közleményében.

 

MTI

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>