. Ma Gedeon napja van.
Célkeresztben a hajdú-bihari földmutyi
2014-07-24 12:13:00
Célkeresztben a hajdú-bihari földmutyi

Célkeresztben a hajdú-bihari földmutyi

Ángyán József volt államtitkár, Fidesz–KDNP-s, majd független volt parlamenti képviselő az állami földbérleti rendszer visszásságairól újabb tanulmányt írt.




Hajdú-Biharban Szabó Zoltán és két családtagja Püspökladányból elsősorban szarvasmarhatartással foglalkozik: ők két nyertes pályázattal 477 hektár rétet, legelőt és szántóterületet kaptak az állami földekből, s ezzel a megyei rangsor élére kerültek- írja Ángyán József tanulmányára hivatkozva a nol.hu.

Ezüstérmes az AVIS-96 Bt., amelyet a Hajdú-Bét-ügy egyik legismertebb libatenyésztő károsultja, Ónodiné Demeter Éva alapított, de 2013 januárjától már a férje és egy másik tulajdonos nevén van a vállalkozás.

Az alapító nemcsak a Hajdú-Bét-ügy miatt ismert közszereplő a térségben: 2006 és 2010 között Hajdúböszörményben fideszes önkormányzati képviselő volt, 2011 óta pedig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Hajdú-Bihar megyei irodáját vezeti. A családi cég által elnyert terület tulajdonosi jogait Ónodiné munkaadója, az NFA gyakorolja, a pályázati kiírás viszont csak a terület vagyonkezelője, a Hortobágyi Nemzeti Park dolgozóit zárta ki az indulók közül – jegyezte meg tanulmányában Ángyán József.

A volt parlamenti államtitkár ezúttal külön is vizsgálta a nemzeti parki területek pályáztatásának anomáliáit .Több vesztes gazdát is megkerestek a nyertesek, hogy továbbra is használhatják a legelőt, ők csak az uniós támogatást vennék föl.

Bérbe adható mezőgazdasági területek, különösen gyepek legnagyobb arányban az alföldi nemzeti parkjaink, mindenekelőtt a Hortobágyi, a Kiskunsági, valamint a Körös–Maros Nemzeti Park területén találhatók. Nem véletlen hát, hogy bár szinte minden nemzeti parkunknál súlyos konfliktusok alakultak ki, a legnagyobbak épp e három földbérleti pályázatait kísérték. Közülük is kiemelkednek a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) földbérleti konfliktusai – írta a professzor, aki a bihari állattartó gazdák földbérleti kálváriáját külön esettanulmányban emelte ki.


További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>