. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Debrecen lesz a Múzeumok éjszakájának fővárosa
2017-06-16 07:24:45
Debrecen lesz a Múzeumok éjszakájának fővárosa

Debrecen lesz a Múzeumok éjszakájának fővárosa

Papp László polgármester elmondta a Déri Múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2017. június 15-én, hogy Debrecen kiemelt helyszíne az országos programsorozatnak: a cívisváros lesz a Múzeumok éjszakájának fővárosa. Mint mondta, a jövő héten kezdődő esemény jó felkészülést jelent az Európa Kulturális Főváros pályázatra, a város ugyanis hét helyszínen tudja megmutatni kulturális értékeinek ezt a vetületét is.


Papp László kiemelte, hogy a városban a legnagyobb jelentőségű évfordulók idén a reformáció 500., valamint a Magyarországi Református Egyház 450. jubileuma. Ez a két történelmi jelentőségű esemény is jó lehetőség a rendezvénysorozat kiszélesítésére. Hozzátette, a rendezvényt egy utcafesztivál is színesíteni fogja, lényegében ezzel vezetik majd fel a Múzeumok éjszakáját Debrecenben. Az újításban a köztereket is megtöltik kulturális tartalommal, s jó néhány üzlet kirakatát is bevonják majd a programba.


A polgármester nagy sikernek nevezte a Román Nemzeti Történeti Múzeummal kötött megállapodást, melynek köszönhetően Bocskai István erdélyi fejedelem jogara is látható lesz a cívisvárosban. A jogarnak úgynevezett „társa” is lesz a Déri Múzeumban, hiszen Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király fejedelmi botját is elhozzák a városba, köszönhetően a Magyar Nemzeti Múzeumnak – ezen kívül a fejedelem kinevező okirata is látható lesz az intézményben.

 


Elhangzott az is, hogy a Déri Múzeum minden egyes kiállított tárgyát meg lehet majd nézni 2017. június 24-én. Minden helyiség nyitva lesz az intézményben. A Modemben is látványos programokkal készülnek, hiszen az Antal–Lusztig-gyűjteményből is láthatnak majd válogatást az érdeklődők, illetve megnézhetjük az XY Újgeneráció lengyel-magyar festészet című kiállítást is. Egy igazi művészettörténeti remekművet is láthatnak majd az érdeklődők: a Szépművészeti Múzeum jóvoltából Rodin Csók című alkotását is bemutatják majd a kortárs művészeti galériában.


A bronzszobrot egyetlen éjszakára kapta kölcsön Debrecen. A Modemben egyébként Eszenyi Enikő önálló estjével örvendezteti meg a látogatókat. A Kölcsey Központban is különleges programmal készülnek a szervezők: a tetőteraszon obszervatóriumot alakítanak majd ki, így jó idő esetén varázslatos élményben lehet részük a látogatóknak. A Városháza ezúttal is kinyitja a kapuit, a főfolyosón történelmi kiállítás kap majd helyet.


A közigazgatás-történeti kiállítás különlegessége, hogy a város polgármestere egy új szerepkörben is kipróbálja magát, Papp László ugyanis tárlatvezetést fog tartani. Látható lesz majd Nagy Lajos király adománylevele, ami mezővárosi rangot adott Debrecennek, de meg lehet nézni I. Lipót adománylevelét is, ami szabadi királyi várossá tette. A programsorozatba a DKV is besegít, hiszen ezúttal is lesznek éjszakai járatok. A Múzeumok éjszakáján és utána még néhány napig újra meg lehet tekinteni a Munkácsy-trilógiát.


Forrás: DMJVÖ/Facebook


Kövessen minket a Facebookon és nem marad le semmiről:


További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>