. Ma Márk napja van.
Gyurcsány fórum Debrecenben az Orbán-Putyin paktumról
2014-01-20 22:41:09
Gyurcsány fórum Debrecenben az Orbán-Putyin paktumról

Gyurcsány fórum Debrecenben az Orbán-Putyin paktumról

A demokratikus ellenzék pártjainak kormányra kerülése esetén kezdeményezni fogják a paksi atomerőmű bővítését érintően Oroszországgal megkötött államközi egyezmény módosítását vagy akár annak felfüggesztését is. 


Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn Debrecenben tartott lakossági fórumit és sajtótájékoztatót.


Domján Tibor, Budapest

 



A fórumot eredetileg az Arany Bika nagytermében tartották volna, ám legalább kétszer annyian érkeztek, mint ahányan a kétszáz fős terembe beférnek, így a rendezvényt végül az előcsarnokban tartották meg, ahol a DK elnöke a lépcsőn tartotta meg beszédét. A délutáni sajtótájékoztatónk az ellenzéki párt elnöke az Orbán-Putyin paktummal kapcsolatosan kijelentette: az egyezmény csakis Oroszország érdekeit szolgálja, és Orbán Viktor annak megkötésével Magyarország jövőjét formális felhatalmazás nélkül száz évre eldönti.  


Ha a szerződést felülvizsgálva a tisztességtelenség, törvénytelenség legkisebb jelét látjuk, akkor meg fogjuk nevezni a felelősöket, ha kell, magát a miniszterelnököt - fogalmazott a volt kormányfő, hozzátéve, ebben az ügyben is megmutatkozik, hogy nincs vetélkedés a demokratikus ellenzék pártjai között, hanem közös fellépés, közös kiállás és közös politika van.


Gyurcsány Ferenc ugyanakkor leszögezte, hogy az ügyben nem kért informális tájékoztatást Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. - Az nem is lenne rendben, hogy a magyar törvényhozók meglévő informális kapcsolataikat fölhasználva külföldről várnának először tájékoztatást - szögezte le a politikus, majd kijelentette, Orbán Viktortól viszont elvárná azt. Gyurcsány Ferenc hangsőúlyozta, Orbán Viktor megsértette miniszterelnöki esküjét, amely szerint neki a közjót kell szolgálnia. - Háromezer-milliárd forintnyi hitelt egyben miniszterelnök Magyarországon még nem vett föl. (...) Ez a GDP tíz százaléka – hívta fel a figyelmet, majd megjegyezte, ezt csak az államadósság vagy a rezsiköltségek növelésével lehet visszafizetni: a párt számításai szerint vagy az államadósság növekszik a GDP 90 százalékára, vagy a lakossági rezsiköltségek nőnek azonnal 20 százalékkal.



Ma 14 forintért ad egy kilowattóra áramot Paks az MVM-nek, ebből lesz a fogyasztóknál nagyjából 45 forintos elektromos áram. Csak az amortizációja ennek a beruházásnak - hiteltörlesztés nélkül - 10 forint. Ha a hiteltörlesztését is azoknak kell fizetniük, akik használják az áramot, ebből 100 forint körüli áramár jön ki - ismertette a részleteket Gyurcsány Ferenc, aki a szerződés nyilvánosságra hozatalát követelve többek közt arra volt kíváncsi, hogy mekkora a hitel kamata és hogy miért Magyarországon épít atomerőművet a legdrágábban a Roszatom.




Utoljára frissítve: 2014-01-20 22:41:55

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>