. Ma Gedeon napja van.
Jövőre 3,1 milliárd forint jut tehetségfejlesztésre
2017-05-19 10:00:34
Jövőre 3,1 milliárd forint jut tehetségfejlesztésre

Jövőre 3,1 milliárd forint jut tehetségfejlesztésre

Jövőre várhatóan 3,1 milliárd forint jut a fiatalok tehetségfejlesztésére, tehetséggondozására a költségvetésben, ez az összeg 330 millió forinttal több az ideinél - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Novák Katalin elmondta, tavaly 350 ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát a Nemzeti Tehetség Programnak, ez pedig azt jelenti, hogy ugyanennyi fiatalnak tudnak támogatást adni tehetségük kibontakoztatásához. Minden adózó, aki erre a célra ajánlja fel adója 1 százalékát, felkarol egy tehetséges fiatalt – fogalmazott.

 

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az adózók a 1823-as technikai számon ajánlhatják fel adójuk 1 százalékát a nemzetközileg is egyedülálló tehetséggondozó programra, május 22-éig. Jelezte: a program részleteiről a www.facebook.com/1823.hu/ közösségi oldalon lehet tájékozódni.

 

A 2028-ig szóló programnak minden évben két forrása van: egyrészt a felajánlott 1 százalékokból, másrészt nagyjából ugyanilyen összegben központi forrásból működtetik, pályázatok útján. Közölte, az idei pályázatokat már kiírták, és eddig 17 kiírásra 1750 pályázat érkezett, 3,4 milliárd forint összegben.

 

A program indulásakor, 2009-ben még csak 50 ezren, míg tavaly már 350 ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát a fiatalok tehetséggondozására. A kormány hisz abban, hogy a tehetséggondozás, a fiatalok felkarolása az egyik legjobb befektetés – hangoztatta.

Az államtitkár kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a kormány szerdán áttekintette a demográfiai helyzetképet, az eddigi kormányzati lépések eredményeit, és azt, miként tudtak szembenézni a demográfiai krízissel.

 

Közölte, 2010-hez képest megduplázták a családtámogatásokra fordított összeget, így mostanra, számításaik szerint, OECD-összehasonlításban első helyen áll Magyarország a GDP-arányos családtámogatási ráfordításokban. Az államtitkár szerint a kormányzati lépéseknek is köszönhető, hogy valamennyi demográfiai mutató kedvezően alakult az elmúlt években.

 

Elmondta, a jövőben a családtámogatásoknál várhatóan nagyobb szerepet kap majd a magyar állampolgárság, ahogy például arról már döntöttek az egyszeri anyasági támogatásnál, a külföldön született magyar állampolgárságú gyerekek esetében, 2018-tól.

 

A hangsúlyosabb kormányzati célok között említette a kisgyermeket nevelő anyák munkavállalásának további segítését, például újabb bölcsődei fejlesztésekkel, rugalmasabb bölcsődei rendszer kialakításával vagy a még rugalmasabb munkavállalás lehetővé tételével.

 

MTI

Fotó: MTI - Kallos Bea

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>