. Ma Márk napja van.
„ Kényelmes a kormánynak és kordában tart”
2014-09-27 10:01:24
„ Kényelmes a kormánynak és kordában tart”

„ Kényelmes a kormánynak és kordában tart”

Az Újra tanulok nevű projekt keretében 30 ezer közmunkás képzése valósulhat meg 2014. december 1. és 2015. március 31. között – közölte a parlament honlapján a belügyminiszter, Pintér Sándor. 




Az előző téli közfoglalkoztatásban résztvevő közel 100 ezer fő mintegy 16 százaléka tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerő-piacon szeptemberig -írta a vg.hu kérdésére a BM. A munkaerő-piaci igényeknek megfelelő, egy konkrét munkatevékenység végzéséhez szükséges szakmai ismereteket, szakképzettséget (az elavultak helyett újabbat) szerezhetnek. A munkaügyi regiszterben jelenleg több mint 260 ezer képzettség nélküli ember szerepel.

 

Az Európai Bizottság júniusi országspecifikus ajánlásban azt közölte, hogy Magyarország „csökkentse a közmunkaprogram dominanciáját a foglalkoztatási intézkedéseken belül és erősítse meg az aktiválási elemeket.” 

 

Idén a közfoglalkoztatás támogatására 183,8053 milliárd forintot terveztek, de ezt a keretet további 47,3 milliárddal megemelték. Így végül összesen 231,1 milliárdos forrás áll a rendelkezésre.

 

Az első félévben a közfoglalkoztatottak átlagosan bruttó 78100 forintot kerestek havonta. Egy akadémiai felmérés szerint főként azért vesznek részt a közfoglalkoztatásban, mert nem kapnak legálisan munkát, többségük a létminimum alatt él. Sokan kifogásolták a munkakörülményeket, az öltöző, a megfelelő mosdó, a munkaruha, az étkeztetés hiányát. Molnár György, akadémiai kutató szerint, sok esetben „a közmunka akadályozza a munkához jutást". „Nincs remény arra, hogy a közfoglalkoztatással ki lehessen kerülni a mélyszegénységből" – hangoztatta Ferge Zsuzsa. A szociológus szerint a közmunka kényelmes a kormánynak, mivel egyszerre fegyelmez, kis összegű „segélyt" ad, „kordában tartja az embereket".


Utoljára frissítve: 2014-09-27 10:02:37

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>