. Ma Márk napja van.
Kunhalmi Ágnes levele Orbán Viktornak
2017-05-14 13:21:18
Kunhalmi Ágnes levele Orbán Viktornak

Kunhalmi Ágnes levele Orbán Viktornak

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

2015 decemberében azonnali kérdést intéztem önhöz az Országgyűlésben Hóman Bálint, a Gömbös-kormány egykori miniszterének akkoriban állítandó szobor ügyében. Akkor ön kérdésemre azt válaszolta, hogy nem támogat sem Hóman Bálintnak, sem „Horthy Miklósnak történő szoborállítást”, mert „olyan politikusnak nem támogathatja a kormány a szoborállítását, aki elnyomókkal működött együtt, és kollaborált Magyarország elnyomóival.”

Ön 2015 decemberében pontosan fogalmazott: Horthy Miklós elnyomókkal működött együtt és kollaborált Magyarország elnyomóival. Horthy semmit nem tett azért, hogy megakadályozza a szégyenteljes magyarországi zsidótörvényeket, 1940-es, Teleki Pálnak írt levelében pedig azt írja, hogy világ életében antiszemita volt, aki zsidókkal soha nem érintkezett. A volt kormányzónak óriási a felelőssége a zsidók deportálásában, hiszen kormányzóként olvasta az Auschwitzról szóló jelentéseket és tudhatta, hogy a deportálás a zsidó származású magyar állampolgárok megölését, sőt, szisztematikus kiirtását jelenti.

Ha 2015 óta nem változott az ön véleménye a kérdésben, akkor gondolom ma is úgy látja, hogy Magyarországon ilyen politikus szobrának helye nincs. Perkátán 2017. május 20-án mégis az ön pártjának egyöntetű támogatásával, az ön pártja által jelölt polgármester és képviselők avatnak Horthy-szobrot. Mindezt nem egyedül, hanem a Jobbik és az Új Magyar Gárda emberivel közösen. Ebből a gesztusból mindenki pontosan láthatja, hogy a Jobbik és a Fidesz között valójában nincs nagy különbség, a két párt világlátása nagyon is egybeesik.

Megalapozottan tölt el minden embert aggodalommal az idegengyűlölet erősödése Magyarországon. A mindennapokban bárki láthatja, ahogy a megbélyegzés, a kirekesztés, az egyre nyíltabb erőszakos felszólítások terjednek. Az erőszak ilyen lopakodásának és kormányzati jóváhagyásának, helyenként gerjesztésének az antiszemitizmus újraéledése és az antiszemita politikusok iránti nosztalgia mindig szomorú kísérő tünete.

A fentiek szellemében arra kérem önt, hogy nyilvánítson véleményt a Horthy-szoborral kapcsolatban. Ismertesse nyilvánosan párttársaival, hogy az ön miniszterelnökként hogyan viszonyul az elnyomókkal kollaboráló, illetve az elnyomásban tevékeny részt vállaló politikusoknak állított szobrokhoz. Érdemes lehet arra is emlékeztetnie párttársait, hogy a 2010 előtti alkotmány és a jelenleg hatályos Alaptörvény szerint is minden embert egyenlő jogok illetnek meg, függetlenül származásától vagy vallásától.

 

Budapest, 2017. május 11.

 

Tisztelettel,

Kunhalmi Ágnes
országgyűlési képviselő

 

További híreink
Ujhelyi István: A Fidesz bűne lesz, ha az EU megbünteti Magyarországot!
Az MSZP alelnöke kitart amellett, hogy botrányos felsőoktatási törvény, melynek következményei lehetnek.
2017-08-05 15:57:27, Hírek, Vélemény Bővebben
Gyurcsány Ferenc: Mi az utolsó pillanatig készek vagyunk megállapodni
A volt miniszterelnök és pártja azt látná helyesnek, ha teljes demokratikus ellenzéki együttműködés lenne.
2017-08-05 13:09:06, Hírek, Vélemény Bővebben
Tudta? Orbán Viktor a Fidesz szavazóktól is lopja a közpénzt, de azok ezt is szeretik
Persze nekik az is elég ha imádottjuk búgó hangon a fülükbe súgja, támadnak a migránsok, meg az a Soros nevű vén gazember, és máris a lába előtt hevernek védelemért könyö...
2017-08-05 11:08:18, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>