. Ma Konrád napja van.
Magyar szélerőmű - olcsóbb és hatékonyabb az eddigieknél
2013-10-09 23:17:34
Magyar szélerőmű - olcsóbb és hatékonyabb az eddigieknél

Magyar szélerőmű - olcsóbb és hatékonyabb az eddigieknél

Hogyan csökkenthető tovább a rezsiköltség? Úgy, hogy olcsóbban termelünk áramot, mint eddig - írja weboldalán  a  Levegő munkacsoport.


Nekünk nagyon tetszik a dolog, de nem kívánjuk kommentálni, egyelőre ismerjék meg minél többen, hogy karnyújtásnyira léteznek tőlünk az alternatívák.


Domján Tibor, Budapest

 Forrás: Levegő Munkacsoport
Új magyar szabadalmak alapján olyan szélgép készíthető, amelynek szerkezete egyszerűbb, gyártása olcsóbb és élettartama hosszabb lehet, mint a hagyományos gépeké. A hagyományos áramtermelő szélgépekben a szélkerék mechanikus kapcsolattal forgatja a generátort.


Dr. Mucsy Endre, aki már több mint két évtizede tagja a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének, viszont pneumatikus erőátvitelű szélgépet tervezett, amelyben nincs ilyen mechanikus kapcsolat, hanem a szerkezeten belül áramló levegő viszi át az energiát a szélkerékről a generátorra.


Az új gép attól lesz egyszerűbb és így jóval olcsóbb, mint a most használatos szélerőművek, hogy nem tartalmaz fogaskerekes hajtóművet, sokpólusú generátort, frekvenciaátalakítót, és elhagyható belőle a szélirányba állító és a lapátszög-állító berendezés is. A mai helyzettel ellentétben a szélből nyert áram így kevesebbe fog kerülni, mint a környezetet szennyező erőművekben előállított villamos energia.


További nagy előnye a pneumatikus szélgépnek, hogy az olyan kis sebességű szelet is hasznosítja, amelytől a hagyományos szélgépek el sem indulnak. A lassú szélnek kicsi a teljesítménye, de az ilyen szél Magyarországon olyan gyakran fúj, hogy az összes szélenergia 20-30 százalékát teszi ki.


Az új szélgép prototípusa már elkészült, a feltaláló most befektetőket keres a széles körű elterjesztésére.


További részleteket a windtransformer.eu oldalon olvashatnak.
Utoljára frissítve: 2013-10-10 07:37:33

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>