. Ma Márk napja van.
Megírták Sólyomék az Ab-nak, miért alkotmányellenes a lex CEU
2017-06-14 08:51:45
Megírták Sólyomék az Ab-nak, miért alkotmányellenes a lex CEU

Megírták Sólyomék az Ab-nak, miért alkotmányellenes a lex CEU

Írásos jogi véleményt küldött a lex CEU miatt az Alkotmánybíróságnak a volt köztársasági elnök és három nagynevű jogtudós. Védhetetlennek tartják a jogszabályt.

 

Az Index szúrta ki, hogy Sólyom László volt államfő mellett Lévay Miklós volt alkotmánybíró, valamint Jakab András és Szente Zoltán MTA-doktor amicus curiae-t írt a testületnek, amely – ahogy megírtuk – kiemelt ügyként kezeli a CEU magyarországi működését ellehetetlenítő törvénymódosítás vizsgálatát. (Az amicus curiae az ókori római jogban is ismert jogintézmény – szó szerint: a bíróság barátja –, ebben az esetben inkább külső tanácsadót jelent.)

 

A volt köztársasági elnök nem először jelzi, hogy alkotmányellenesnek tartja a lex CEU-t, április közepén az Eötvös Csoport fórumán azt mondta, ezt egy másodéves joghallgatónak sem kell túlzottan magyarázni.

 

A négy jogtudós közös, hivatalos beadványában most részletesen meg is magyarázta, miért tartják ellentétesnek az alaptörvénnyel a felsőoktatási törvény április 4-én elfogadott módosítását. Szerintük az Alkotmánybírságnak visszaható hatállyal meg kellene semmisítenie az érintett rendelkezéseket – tekintettel az alaptörvény-ellenesség súlyára, valamint arra, hogy azokat még nem hajtották végre.

 

A beadvány három szempontot sorol fel az Ab számára, amelyek miatt alkotmányellenesnek tekinthető a lex CEU:

 

  • sérti az egyetemi autonómiát,
  • korlátozza a tudományos kutatáshoz, a tanításhoz és tanuláshoz való jogot, valamint az egyetemi autonómiát és
  • sérti a jogállamiságot.

 

Az Index megjegyzi: a dokumentum megszületése rendkívül kellemetlen lehet Áder János jelenlegi köztársasági elnöknek, aki végül aláírta a jogszabályt, mondván, az abban foglaltakat nem találta alaptörvény-ellenesnek.

 

A lex CEU végül úgy jutott mégis el az Ab elé, hogy a Lehet Más a Politika a Jobbik és az MSZP segítségével összegyűjtötte a vizsgálat kezdeményezéséhez szükséges ötven parlamenti képviselői szignót.

 

Forrás: hvg.hu, index.hu

Fotó: MTI - Mohai Balázs


Kövessen minket a Facebookon és nem marad le semmiről:


További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>