. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Perbeszéd helyett párbeszéd
2014-08-29 15:51:46
Perbeszéd helyett párbeszéd

Perbeszéd helyett párbeszéd

A bírósági tárgyalóterem helyett sok vitás kérdés kerekasztal mellett dől el a Debreceni Törvényszéken. 2012-ben az elsők közt építették ki a rendszert. Kahler Ilona elnök most beszámolt a tapasztalatokról.




A bírósági közvetítői hálózatban három bíró és négy bírósági titkár dolgozik mediációs koordinátorként, tevékenységük Hajdú-Bihar egész területére kiterjed-írja az MTI.

A közvetítői eljárások zöme családjogi perekhez kötődött - házasság felbontása, lakáshasználat, gyermekelhelyezés, házassági közös vagyon megszüntetése, kapcsolattartás, gyermektartásdíj csökkentése -, de volt közvetítői eljárás tulajdoni, birtokháborítási vitákban, tartozás megfizetése, szerződés hibás teljesítése, haszonbér megfizetése iránt indított perhez kapcsolódóan is - sorolta a törvényszék elnöke. Hozzátette: a Debreceni Törvényszék 52 közvetítői ügyéből eddig 49 fejeződött be, jelenleg 3 eljárás van folyamatban, és 22 esetben, az ügyek 44 százalékában született megállapodás a felek között.

Buzsáki Emőke bírósági titkár, bírósági közvetítő a sajtótájékoztatón elmondta: a közvetítői eljárásban a kommunikációnak és a kompromisszumkészségnek van döntő szerepe. Példaként említett egy esetet, amikor egy testvérpár - akik 20 éve nem álltak szóba egymással - a közvetítés során meg tudta beszélni a fennálló problémát és egyezség is született közöttük.


További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>