. Ma Auguszta napja van.
Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett az MSZP és az LMP
2017-08-03 18:05:34
Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett az MSZP és az LMP

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett az MSZP és az LMP

A szocialisták annak érdekében kezdeményezték a rendkívüli parlamenti ülés összehívását július közepén, hogy módosítsák a felsőoktatási törvényt, miután az Európai Bizottság (EB) újabb szakaszba léptette az ügyben Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta, támogatják az ülés összehívását és javaslatot tettek a napirend kiegészítésére annak érdekében, hogy a devizahitel-károsultak kilakoltatását a lehető leghamarabb felfüggesszék. Hozzátette: tavaly rekordszámú, mintegy háromezer károsultat lakoltattak ki, idén pedig már több mint 10 ezer kilakoltatási eljárás indult el.

 

Az ellenzéki politikus szerint a kormány nem oldotta meg a devizahitelesek problémáját, tett ugyan lépéseket, de azoknak segített, akiknek a legkevésbé volt szüksége erre. Az országgyűlési képviselő a kilakoltatási moratórium határidejéről azt mondta, annak addig kell tartania, amíg a devizahitelesek problémája meg nem szűnik.

 

Hadházy Ákos a CEU-val kapcsolatos napirendről közölte, “az egyetem meggyilkolásának megakadályozására nincs túl sok idő”. A kormány nem akar tárgyalni, nem akarja megoldani ezt a helyzetet – tette hozzá. Az LMP-s képviselő azt mondta, a napirendi javaslatukat támogatja a Jobbik és a Párbeszéd is, de szerinte vannak hírek arról is, hogy a KDNP is támogatni fogja a moratóriumot.

 

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke közölte, ha az Országgyűlés egy hónapon belül nem lép a CEU-t ellehetetlenítő törvény ügyében, akkor a kérdés az Európai Bíróságra kerül, amelynek ítélete súlyos pénzbírságot jelenthet Magyarországnak. Elmondta, javaslatuk szerint augusztus 21-én lenne a rendkívüli parlamenti ülés. Annak összehívásához negyven képviselő aláírása szükséges. A szocialista frakció jelenleg 28 tagú, az LMP-s képviselők öten vannak.

 

A szocialista politikus értékelése szerint a nemzeti felsőoktatási törvény módosítása nemcsak az EU alapjogi chartájával, hanem “a józan ésszel és a nemzeti érdekekkel is” ellentétes. Jelezte, az MSZP támogatja, hogy a devizahitelesek ügyét is tárgyalják a rendkívüli ülésen.

 

A kormánykoalíció képviselőcsoportja nem vesz részt az MSZP és az LMP által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen - közölte a Fidesz csütörtökön az MTI-vel. Közleményükben azt írták: “Soros György a helyi embereivel akarja összehívatni” a magyar Országgyűlést, hogy eltöröltesse a “Lex CEU”-t és a “törvények fölé helyezze a Soros-egyetemet”. ”A magyar baloldal pedig végrehajtja a rendelést, hiszen Soros bábjai. Ha rajtuk múlna, ugyanilyen gyorsasággal bontanák le a kedvéért a kerítést, a tranzitzónákat és fogadnák el a kvótát, hogy végre tudják hajtani a +Soros-tervet+” – fogalmaztak.

 

A Fidesz-KDNP felháborítónak tartja, hogy mindehhez a devizahitelesekre hivatkoznak, akiket a baloldal sodort bajba, hagyott segítség nélkül és még a polgári kormány devizahiteleseket segítő intézkedéseit sem támogatta. “A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nem fog elmenni a Soros által összehívott ülésre” – közölték.

 

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtökön jelentette be, hogy az LMP csatlakozott az MSZP kezdeményezéséhez, hogy tartson az Országgyűlés rendkívüli ülést nyáron. A szocialisták annak érdekében kezdeményezték a rendkívüli parlamenti ülés összehívását július közepén, hogy módosítsák a felsőoktatási törvényt, miután az Európai Bizottság (EB) újabb szakaszba léptette az ügyben Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást. Az LMP javaslatot tett a napirend kiegészítésére annak érdekében, hogy a devizahitel-károsultak kilakoltatását felfüggesszék.

 

Rendkívüli parlamenti ülés összehívásához a képviselők egyötödének aláírására van szükség.

 

MTI

Fotó: MTI - Kovács Attila

Utoljára frissítve: 2017-08-03 18:09:23

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>