. Ma Gedeon napja van.
Rengeteg pénzt akarnak elvenni a kórházaktól
2017-06-21 12:57:37
Rengeteg pénzt akarnak elvenni a kórházaktól

Rengeteg pénzt akarnak elvenni a kórházaktól

Hiába beszél egyre több fideszes vezető világszínvonalú magyar egészségügyről, nem igazán találni nyomát annak, hogy a magyar egészségügy tényleg világszínvonalú lenne. Egy rakás nagy állami kórház katasztrofális állapotban van, és mivel a fideszes kormányzat gyakorlatilag 2010 óta nem mert érdemben hozzányúlni az egészségügy finanszírozási szerkezetéhez, a rendszerből a mai napig ömlik ki a pénz. Ezt jól mutatja az is, hogy egy rakás kórház már most is komoly adóssággal küzd, holott tavaly a kormány több tízmilliárdot költött a kórházi adósságok átvállalására írja a 444.hu.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkárságán azonban most készül egy jogszabálytervezet, ami még egy bevételi forrástól elvágná a kórházakat.

 

A tervezet egészen pontosan azt mondaná ki, hogy „az aktív fekvőbeteg hátteret biztosító fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézmény az egynapos ellátást végző járóbetegszakellátást nyújtó egészségügyi intézményektől az aktív fekvőbeteg háttér biztosításáért térítési díjat nem kérhet”.

 

Ez így elég bonyolultan hangzik, és ez nem véletlen, magyarra lefordítva a javaslat ugyanis eléggé para lenne.

 

Az „egynapos ellátást végző járóbetegszakellátást nyújtó egészségügyi intézményeket” röviden általában egynapos sebészeteknek szokták nevezni, és olyan betegeket operálnak itt, akiket nem szükséges az operáció után 24 óránál tovább kórházban tartani. Van Magyarországon több egynapos sebészet, ami egy-egy állami kórház osztályaként működik, de vannak magánkézben lévő klinikák is, ahol végeznek ilyen egynapos sebészeti műtéteket.

 

Ha azonban egy ilyen egynapos sebészeti beavatkozás után valamilyen probléma lép fel a betegnél, akkor ezt a helyzetet is tudni kell kezelni, ezért a hatályos magyar jogszabályok kötelezik az egynapos sebészeteket, hogy kössenek szerződést „aktív fekvőbeteg hátteret biztosító fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézménnyel”, azaz egy rendes kórházzal, ami fel tudja venni a betegeket, ha a műtéteik után valamilyen szövődmény lép fel.

 

A kórházaknak eddig bevételi forrást jelentett, hogy az ilyen szerződésekben a fekvőbeteg háttér biztosításáért pénzt kértek a magánklinikáktól.

 

Na, ezt a lehetőséget szüntetné meg az Emmi tervezete, és gyakorlatilag kötelezné a kórházakat, hogy ezt a fekvőbeteg-hátteret a jövőben ingyen szolgáltassák.

 

Ráadásul itt nemcsak egy papír aláírásáról volt szó, a fekvőbeteg-hátteret biztosító kórházaknak a szerződéseik szerint tényleg képesnek kell lenniük arra, hogy az egynapos sebészet betegeit felvegyék, ha kell. Ez folyamatos kórházi készenlétet jelent, amivel az egynapos sebészet olyan kórházi osztályok kapacitásait foglalja le, mint például az intenzív osztály, ahol pedig ez a kapacitás kifejezetten drága.

 

Az államtitkárság előterjesztése szerint ezt a jövőben magánklinikák részére is ingyen kellene szolgáltatni, és az előterjesztés úgy vonná el ezeket a bevételeket a kórházaktól, hogy nem juttat nekik többlettámogatást sem.

 

A javaslat ezen kívül más jogszabályokat is módosítana, kiterjesztené például az olyan műtétek körét, amiket egynapos sebészeteken is el lehetne végezni. Ezzel pedig jelentős többletbevételekhez jutnának ezek az intézmények, holott most is ezek jelentik a magyar egészségügy talán legjövedelmezőbb szegmensét.

 

Kérdeztük a tervezetről az Emberi Erőforrások Minisztériumát, arra voltunk kíváncsiak, miért csinálják ezt, és szerintük kinek lenne jobb a módosítással. Azt mondták, nem tudnak válaszolni a kérdésekre, mert a javaslatuk társadalmi egyeztetése csak most zárult le, és ha majd összesítik a beérkezett észrevételeket, akkor alakul ki a tervezet végleges tartalma. Ha azt elfogadják, majd akkor fognak tudni tájékoztatni.

 

Forrás: 444.hu

Fotó: MTI


Kövessen minket a Facebookon és nem marad le semmiről:

 

Utoljára frissítve: 2017-06-21 12:58:11

További híreink
Ujhelyi István: A Fidesz bűne lesz, ha az EU megbünteti Magyarországot!
Az MSZP alelnöke kitart amellett, hogy botrányos felsőoktatási törvény, melynek következményei lehetnek.
2017-08-05 15:57:27, Hírek, Vélemény Bővebben
Gyurcsány Ferenc: Mi az utolsó pillanatig készek vagyunk megállapodni
A volt miniszterelnök és pártja azt látná helyesnek, ha teljes demokratikus ellenzéki együttműködés lenne.
2017-08-05 13:09:06, Hírek, Vélemény Bővebben
Tudta? Orbán Viktor a Fidesz szavazóktól is lopja a közpénzt, de azok ezt is szeretik
Persze nekik az is elég ha imádottjuk búgó hangon a fülükbe súgja, támadnak a migránsok, meg az a Soros nevű vén gazember, és máris a lába előtt hevernek védelemért könyö...
2017-08-05 11:08:18, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori...
Bővebben >>