. Ma Gedeon napja van.
Rétvár Bence szerint, az egészségügy legfontosabb része az emberi tényező
2017-06-29 17:49:16
Rétvár Bence szerint, az egészségügy legfontosabb része az emberi tényező

Rétvár Bence szerint, az egészségügy legfontosabb része az emberi tényező

Ezt mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön Vácon. Rétvári Bence a Jávorszky Ödön Kórház Semmelweis-napi elismeréseinek átadási ünnepségén köszönetét fejezte ki az intézmény munkatársainak, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a most elismerésben részesülők eredményes munkájához szükség volt az őket körülvevő közösségre is.

Úgy fogalmazott: a Semmelweis-napon azokat az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat ünnepeljük, akik emberségessé és gyógyítóképessé teszik a kórházakat.

A következő évek kérdése, hogy lesz-e elegendő ágy mellett dolgozó - mutatott rá az államtitkár, aki biztatónak nevezte az utóbbi éveket az egészségügyből távozók számát illetően.

Felidézte: 2010 körül 845 orvos kért engedélyt külföldi munkavállaláshoz, tavaly ez a szám 398 volt, azaz kevesebb mint a felére csökkent az elvándorlás üteme. Az ápolók esetében ez a trendforduló 2014-2015 környékén következett be, és tavaly már 15 százalékkal kevesebben döntöttek az ország elhagyásáról, mint korábban.

Rétvári Bence közölte: bíznak abban, hogy azok a lépések, amelyek kórházak felújítását, új műszerek beszerzését, a legfontosabbként pedig az illetmények, bérek növekedését vonták maguk után, talán pozitív trendfordulót tudnak hozni.

Kiemelte ugyanakkor, hogy nemcsak a fizetések fontosak, hanem a dolgozókat körülvevő körülmények is. A fiatal orvosok itthon tartásához kellett a rezidensösztöndíj is, az ötezer rezidensből 3800 fordult meg a programban, az ösztöndíjukra 8,2 milliárd forintot fordítottak, s míg az első évben a belépők száma 627 volt, ez mára 917 - tette hozzá.

Kitért arra, hogy szükséges a fiatalok ösztönzése az ápolói pályára is, ehhez ösztöndíjakkal és más módon is hozzá kell járulni. Egy uniós és magyar társfinanszírozású közös program 4,4 milliárd forintot szán pályaválasztást támogató ösztöndíjra - említett példát az államtitkár.

Hozzáfűzte, emellett orvos- és nővérszállók építésére törekednek, illetve szintén jelentős összeget fognak fordítani az ágy mellett dolgozók képzésére a következő években az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból. Emellett az is fontos - mondta Rétvári Bence -, hogy a kórházakkal integráltan létrejövő bölcsődék és óvodák segítsék a kórházakban dolgozó fiatal szülőket.

Sámoly György főigazgató köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet 1992 óta minden év július 1-jén tartanak. Ebből az alkalomból nemcsak megemlékezéssel ünneplik az anyák megmentőjének születésnapját, hanem elismerik az egészségügyben dolgozók munkáját, méltatják kitartásukat és elhivatottságukat.

A Semmelweis-nap alkalmából díjakat és okleveleket vehettek át a kórház dolgozói.

 

MTI

Fotó: MTI - Kovács Tamás

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 31-ig kell érvényesíteni a felsőoktatási diákigazolványokat; ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen ...
Bővebben >>