. Ma Gedeon napja van.
Román külügy: a magyar vezetők provokálják Romániát
2017-06-10 08:52:58
Román külügy: a magyar vezetők provokálják Romániát

Román külügy: a magyar vezetők provokálják Romániát

Az európai jogrendet megkérdőjelező veszélyes provokációként értékelte a bukaresti külügyminisztérium Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve más budapesti vezetők nyilatkozatait, amelyek a trianoni békeszerződés évfordulója alkalmából hangzottak el.

 

„Csalódottságunkat fejezzük ki a magyar vezetőknek a román hatóságokkal, a román néppel és történelmével szembeni következetes provokatív hozzáállásuk miatt” – jelentette ki pénteken Paul Ciocoiu román külügyi szóvivő, akit az Agerpres hírügynökség reagáltatott Lázár János szombati, a nemzeti összetartozás napja alkalmából mondott beszédére.

 

A bukaresti külügyminisztérium szóvivője aggodalmának is hangot adott a budapesti vezetők retorikája miatt, amellyel szerinte megkérdőjelezik azt a világháborúk után felépített európai jogrendet, amely a stabilitást és biztonságot garantálja a térségben.

 

Teodor Melescanu román külügyminiszter 2017-es – mandátumának első – kétoldalú látogatását Budapesten tette, ahol személyében első ízben vett részt a román diplomácia vezetője a magyar nagyköveti értekezleten – emlékeztetett a szóvivő, hozzátéve: mindez beszédes jele annak, hogy a román fél építő módon áll hozzá a Magyarországhoz fűződő viszonyhoz.

 

Hozzátette: a jószomszédi viszony lényege a kölcsönös tisztelet, a párbeszéd, a román fél pedig mindig is azt szorgalmazta, hogy az államközi kapcsolatok bármely kényes kérdését diplomáciai csatornákon keresztül beszéljék meg.

 

“A történelem a történészekre tartozik, az akadémiai együttműködés területén léteznek kétoldalú mechanizmusok az ilyen kérdések újító szellemű, békítő szándékú tisztázására. A budapesti hatóságok párbeszédet elutasító magatartását, az egyoldalú, provokáló nyilatkozatokat csak bírálat érheti, hiszen egyáltalán nem járulnak hozzá a kölcsönös bizalom és a két társadalom közötti tolerancia növeléséhez” – idézte a román külügyi szóvivőt az Agerpres.

 

A román hírügynökség felidézte: a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ideje, hogy Magyarország – ha nem is anyagi – legalább erkölcsi jóvátételt kapjon a Trianonban elszenvedett igazságtalanságért.

 

Lázár János a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Szarvason rendezett megemlékezésen mondott beszédet, ahol rámutatott: a magyarok ma nem akarnak határrevíziót, etnikai feszültséget, vagy újabb háborúkat, de ez nem jelenti azt, hogy újabb száz évig eltűrik a provokációkat, nemzeti érzékenységünk újabb és újabb megsértését.

 

MTI

Fotó: MTI - Rosta Tibor



További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>