. Ma József napja van.
Soros György tízmilliókkal segítette Lázár legnagyobb dobását
2017-06-20 12:46:11
Soros György tízmilliókkal segítette Lázár legnagyobb dobását

Soros György tízmilliókkal segítette Lázár legnagyobb dobását

A magyar-amerikai milliárdos ennek apropóján találkozott is Orbánnal, akivel a miniszterelnök dolgozószobájában szűk körben beszélgettek 2010 őszén.

Az Orbán–Soros-találkozó hírére sokan emlékezhetnek, arra viszont talán jóval kevesebben, hogy a kormányfőn kívül ekkor egy másik vezető politikussal is egyeztetett a mostanában a Fidesz céltáblájának közepére került üzletember.

Ugyanakkor Soros György találkozott Lázár János miniszterrel is, aki a kiemelkedő eredményeket elért hódmezővásárhelyi deszegregációs programját prezentálta Sorosnak, aki nagyra értékelte a polgármester elkötelezettségét – idézte fel néhány napja a Népszavában Soros budapesti látogatásának programját Koncz E. Katalin, a Nyílt Társadalom Intézetek igazgatója.

Mai fejjel olvasva semmi meglepő nincs abban, hogy Soros nemcsak Orbánnal, hanem a jelenlegi kormány második legerősebb emberének tartott Lázárral is találkozott.

Azonban 2010 októberében Lázár még korántsem számított annyira meghatározó politikusnak, mint manapság: a nevét csupán pár hónappal korábban ismerte meg az ország, amikor a második Orbán-kormány megalakulása után kisebb meglepetésre ő lett a Fidesz frakcióvezetője. Soros mégis találkozott Lázárral, majd az Indexnek adott interjújában elismeréssel beszélt róla:



"Külön találkoztam Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesterrel, aki nagyon sikeresen dolgozik a roma és a szegény gyerekek integrációján."

 


A találkozót nemcsak azért szervezték meg, mert Soros akkoriban is elkötelezett volt a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása mellett, hanem mert a hódmezővásárhelyi integrációs program megvalósulásában komoly anyagi és szakmai segítséget nyújtott az által alapított Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund – REF). Az említett integrációs program pedig talán Lázár polgármesterségének a legnagyobb sikere volt. Hódmezővásárhely Európa topligájában

A REF egy nemzetközi civilszervezet, amelyet 2005-ben alapított az Open Society Foundation és a Világbank Budapesten. A célja, hogy különböző projektekkel segítsék az oktatási rendszerek deszegregációját, azaz hogy roma és nem roma diákok azonos minőségű oktatásban részesülhessenek. Az alapítás óta a REF 15 kelet-európai és dél-szláv államban támogat vagy támogatott projekteket, a romaintegráció útján egy darabig úgy tűnt, hogy a Magyarországon megvalósuló felzárkóztatás egész Európában követendő példa lehet.

 

Az eredeti, teljes írást ide kattintva olvashatja!

 

Forrás: Index

Fotó: Miniszterelnökség - Pelsőczy Csaba

További híreink
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Míg Orbánnak alig van pénze, az apja uradalma egyre csak hízik
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori birtokát.
2024-03-17 11:51:57, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A producer reméli, hogy a Petőfi-filmet negyven év múlva is játsszák a tévék a nemzeti ünnepen.
Bővebben >>