. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Soros György tízmilliókkal segítette Lázár legnagyobb dobását
2017-06-20 12:46:11
Soros György tízmilliókkal segítette Lázár legnagyobb dobását

Soros György tízmilliókkal segítette Lázár legnagyobb dobását

A magyar-amerikai milliárdos ennek apropóján találkozott is Orbánnal, akivel a miniszterelnök dolgozószobájában szűk körben beszélgettek 2010 őszén.

Az Orbán–Soros-találkozó hírére sokan emlékezhetnek, arra viszont talán jóval kevesebben, hogy a kormányfőn kívül ekkor egy másik vezető politikussal is egyeztetett a mostanában a Fidesz céltáblájának közepére került üzletember.

Ugyanakkor Soros György találkozott Lázár János miniszterrel is, aki a kiemelkedő eredményeket elért hódmezővásárhelyi deszegregációs programját prezentálta Sorosnak, aki nagyra értékelte a polgármester elkötelezettségét – idézte fel néhány napja a Népszavában Soros budapesti látogatásának programját Koncz E. Katalin, a Nyílt Társadalom Intézetek igazgatója.

Mai fejjel olvasva semmi meglepő nincs abban, hogy Soros nemcsak Orbánnal, hanem a jelenlegi kormány második legerősebb emberének tartott Lázárral is találkozott.

Azonban 2010 októberében Lázár még korántsem számított annyira meghatározó politikusnak, mint manapság: a nevét csupán pár hónappal korábban ismerte meg az ország, amikor a második Orbán-kormány megalakulása után kisebb meglepetésre ő lett a Fidesz frakcióvezetője. Soros mégis találkozott Lázárral, majd az Indexnek adott interjújában elismeréssel beszélt róla:



"Külön találkoztam Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesterrel, aki nagyon sikeresen dolgozik a roma és a szegény gyerekek integrációján."

 


A találkozót nemcsak azért szervezték meg, mert Soros akkoriban is elkötelezett volt a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása mellett, hanem mert a hódmezővásárhelyi integrációs program megvalósulásában komoly anyagi és szakmai segítséget nyújtott az által alapított Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund – REF). Az említett integrációs program pedig talán Lázár polgármesterségének a legnagyobb sikere volt. Hódmezővásárhely Európa topligájában

A REF egy nemzetközi civilszervezet, amelyet 2005-ben alapított az Open Society Foundation és a Világbank Budapesten. A célja, hogy különböző projektekkel segítsék az oktatási rendszerek deszegregációját, azaz hogy roma és nem roma diákok azonos minőségű oktatásban részesülhessenek. Az alapítás óta a REF 15 kelet-európai és dél-szláv államban támogat vagy támogatott projekteket, a romaintegráció útján egy darabig úgy tűnt, hogy a Magyarországon megvalósuló felzárkóztatás egész Európában követendő példa lehet.

 

Az eredeti, teljes írást ide kattintva olvashatja!

 

Forrás: Index

Fotó: Miniszterelnökség - Pelsőczy Csaba

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>