. Ma Auguszta napja van.
Súlyos százezrek – egyetemi tanévkezdés
2014-09-20 09:14:48
Súlyos százezrek – egyetemi tanévkezdés

Súlyos százezrek – egyetemi tanévkezdés

Egy-egy félévben átlagosan 320 ezer forint kiadása van az egyetemistáknak. Főként az elsőévesek számíthatnak magas számlákra, ám sok múlik a választott szakon is. 




A CIG Pannónia számításai szerint az állami ösztöndíjas hallgatóknak is 200 ezer forintot meghaladó kiadása lehet az egyetemi, illetve főiskolai tanévkezdéskor. Az orvosi és a műszaki egyetemeken a szakkönyvek, jegyzetek, a füzetek és a kötelezően megvásárolandó, illetve ajánlott eszközök (pl. köpeny, szike, csipesz, sztetoszkóp, illetve építészek esetén a rajzeszközök, makettekhez szükséges anyagok) ára összesen 120-150 ezer forint körül alakul.

 

Ennél olcsóbban úszhatják meg a tanévkezdést például a bölcsész szakok hallgatói, akinek tankönyvei és jegyzeteinek ára 40-50 ezer forint körül mozog. Azoknak a vidéki diákoknak viszont, akik új albérletben kezdik a tanévet, átlagosan 80 ezer forintos kaucióval is számolniuk kell. Ezek mellett akár 100 ezer forintos tételt jelenthet az is, ha valakinek ilyenkor kell megvásárolni a tanuláshoz ma már szinte nélkülözhetetlen notebookot.

 

A CIG Pannónia kutatása szerint a diákok átlagosan 320 ezer forintra becsülik egy-egy félév átlagos költségét, amelynek jelentős része szeptemberben jelentkezik. Még nagyobb kiadással - egy félév során átlagosan 480 ezer forinttal - számolhatnak tanévkezdéskor a költségtérítéses hallgatók. Bár az egyetemisták 87 százalékát támogatják szüleik, de kizárólag családi támogatásból a diákok mindössze egyharmada tudja finanszírozni ezeket a kiadásokat. A hallgatók 34 százaléka ezért a szülői támogatás mellett is dolgozni kényszerül.


További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>