. Ma Auguszta napja van.
Újabb óriási állami beruházás mögül került elő Orbán apjának cége
2017-05-18 10:08:58
Újabb óriási állami beruházás mögül került elő Orbán apjának cége

Újabb óriási állami beruházás mögül került elő Orbán apjának cége

Miután a miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek a cége, a Dolomit Kft. az Érden és környékén zajló csatornaépítéshez, majd a budapesti szennyvízberuházáshoz is szállított aknaelemeket, részt vett a közel 25 milliárd forintos költségvetésű, húsz települést érintő tápiómenti csatornázási projektben is – tárta fel a Direkt36, melyből a hvg.hu idéz.

 

A lap azt írja, a tápiómenti csatornázás projektdokumentációjából kiderül, hogy több, az állami közbeszerzéseken jól szereplő építőipari cég is csatornázási elemek beszállítójaként alkalmazta az Orbán-céget: az Euroaszfalt Kft., az A-Híd Zrt. és a Penta Kft. annak ellenére rendelték meg a Dolomit Kft. aknaelemeit, hogy azok piaci források szerint drágábbak a konkurencia termékeinél, igaz, többek szerint a minőségük is jobb. A tápiómenti települések 2010 elején nyertek 24,8 milliárd forintos támogatást a csatornázásra, ebből 84 százalékot fizetett az Európai Unió. A beruházáshoz a lakosságnak is hozzá kellett járulnia, az önrész egy vagy két részletben fizetve 265 ezer forint volt ingatlanonként.

A tápiósági beruházás több tucat szállítólevele szerint a Dolomit Kft. 2013-ban és 2014-ben több száz tonna aknaelemet – különböző típusú aknagyűrűket, aknafenék elemeket és aknaszűkítőket – szállított a térségben fekvő Úri, Jászfelsőszentgyörgy és Farmos községek csatornázásához. Egyéb dokumentumok pedig azt is egyértelművé teszik, hogy a cég aknaelemeit felhasználták Tápiószele csatornázásához is.

 

A Dolomit Kft. bevétele 2012 és 2015 között közel kétszeresére, míg adózott eredménye több mint háromszorosára nőtt, de azt nehéz megbecsülni, hogy a 2016 májusában lezárt tápiómenti csatornázási projekt mennyivel járult hozzá a növekedéséhez. A projektdokumentációhoz csatolt szállítólevelek ugyanis nem tartalmazzák az árakat. Erről az érintett fővállalkozók rendelkezhetnének információval, akik viszont - a miniszterelnök apjának cégéhez hasonlóan - nem válaszoltak a kérdésekre.

 

Forrás: Népszava

Fotó: MTI - Beliczay László

A teljes cikk itt olvasható.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kam...
Bővebben >>