DEBRECENI HÍRHATÁR - Gyurcsány Ferenc: nem bántom én a Botkát egy szóval sem

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2019.03.19.
 Kedd
Ma József napja van.
Holnap Klaudia napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 07. 22. 17:36     


Gyurcsány Ferenc: nem bántom én a Botkát egy szóval sem
Nem érdekelt Botka bukásában, de a közös lista előnyeit sem látja. Szerinte legyőzhető a Fidesz, de ennek érdekében sem lépne koalícióra a Jobbikkal, mert aki ezt teszi, kiírja magát Európából.

Részletek a zoom.hu interjújából:

 

– Tíz hónappal a jövő évi országgyűlési képviselőválasztások előtt még nem látszik körvonalazódni az ellenzéki összefogás. Hogyan lesz ebből együttműködés?
Én úgy látom, hogy Botka Laci ragaszkodik a saját receptjéhez, ami egyelőre sok eredményt nem hozott neki, hiszen senkivel sem tudott még megállapodni. Márpedig a realitások azt diktálják, hogy legalább a 106 egyéni választókerületben együtt kell működni. Hogy lesz-e közös lista, vagy külön listák lesznek, majdnem mindegy. Én ebben nem látok olyan bődületes különbséget. Ez első sorban azoknak a kockázata, akik majd nem ugorják meg a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos szintet. Hál’ istennek, a DK-ra ez már rég nem igaz. Az utolsó mérések nyolcszázalékos támogatottságot mutatnak. Ez persze csalóka. Ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, ha indulunk egy választáson, mindig sokkal többet kapunk. Egy nagy üveg kólában merek fogadni, hogy 2018-ban két számjegyű eredményt érünk majd el.

 

– Nem tart attól, hogy azok az egykori szocialisták, akik a korábbi, gyengének tartott vezetés miatt csatlakoztak a DK-hoz, most, az erősebbnek tűnő vezetést látva visszapártolnak az MSZP-hez?
Nem. Ennek jelét sem látom. Azt hiszem, a mi oldalunkon mi vagyunk az egyetlen párt, amelynek folyamatosan növekszik a taglétszáma. Nagyjából havi 100–150-nel. Most 11 ezren vagyunk.

 

– Ha összeadjuk a demokratikus ellenzékhez sorolt pártok támogatottságát, együttesen sem elegendő a Fidesz legyőzéséhez. Elkerülhetetlennek látszik valamiféle együttműködés, koalíció a Jobbikkal. Számolnak ezzel? S ha igen, ki fogja aláírni a DK részéről a koalíciós szerződést Vona Gáborral?
Nincs olyan ellenzéki párt, amelyik hajlandó lenne szövetkezni a Jobbikkal. Nyilván mi sem fogunk. Aki összeáll velük, az kiiratkozik Európából. Nem állítom, hogy tíz–tizenöt év múlva nem lehet majd a Jobbikból egy mérsékelt párt. Akár lehet is. De egyelőre fertőzőnek látom még a közelségüket is. Azt viszont tévedésnek tartom, hogy a Jobbik nélkül 2018-ban nem lehet legyőzni a Fideszt. Függetlenül attól, hogy mit mérnek a közvélemény-kutatók, szerintem a Fidesznek nincs 35 százaléknál nagyobb támogatottsága. Ekkora viszont a demokratikus ellenzéknek is van. Nem mondom, a Jobbik okozhat meglepetést minden irányban, de azt nem hiszem, hogy húsz százaléknál többet fognak szerezni.


A Fidesz tehát legyőzhető, ha a szocik megcsinálják a maguk húsz százalékát, mi is hozunk tíz–tizenöt százalékot, és a kisebb demokratikus pártok is hoznak még ehhez valamennyit. Előfordulhat persze, hogy a végén senkinek sem lesz többsége. Először a rendszerváltozás óta akár ez is megtörténhet. Nem zárható ki, hogy ebben az esetben a Fidesz és a Jobbik csendes koalícióra lépnek. Megjegyzem, én nem a Jobbikot tartom igazi drámának, mert tizenöt–húsz százalékos radikális nacionalista párt sok helyen van. A baj az, hogy megfertőzte a Fideszt, és a magyar radikalizmus fő forrása lassan már nem a Jobbik, hanem a Fidesz.

 

Forrás: zoom.hu

Fotó. MTI


További hírek

  Bezáratják Mészárossal az ECHO TV-t
2019. 03. 18. 15:11 hirhatar.hu
  80 milliárdot tolnak Orbánék vajdasági magyar vállalkozásokba
2019. 03. 18. 10:45 hirhatar.hu
  Nyilvánosságra hozta Kásler önkényes manipulációit a mandátumát visszaadó művész
2019. 03. 18. 10:45 hirhatar.hu
  A Márciusi kiáltvány - 1848 márciusának üzenete a mai ellenzékhez
2019. 03. 17. 12:41 hirhatar.hu
  Már Rogán irányítja az Európai Uniót is
2019. 03. 17. 12:41 hirhatar.hu
  Ne legyenek illúzióink: a migránspropaganda végeredménye az új-zélandi borzalom
2019. 03. 17. 12:41 hirhatar.hu
  Amikor vége lesz a sztorinak – mert egyszer vége lesz
2019. 03. 16. 15:28 hirhatar.hu
  Márciusi ifjak helyett ásító inasok
2019. 03. 16. 09:50 hirhatar.hu
  MTI-cenzúra a szabad sajtó napjára
2019. 03. 14. 18:01 hirhatar.hu
  Lassan temethetjük Magyarországot: Schmidt Mária kezébe került a rendszerváltás meghamisítása is
2019. 03. 14. 17:30 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport