DEBRECENI HÍRHATÁR - Hoppá: papíron független emberi jogi szervezet a CÖF

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2017.06.28.
 Szerda
Ma Levente, Irén napja van.
Holnap Péter, Pál napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 06. 15. 14:26     


Hoppá: papíron független emberi jogi szervezet a CÖF
Alapszabálya szerint közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

Az alapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt – olvasható az egyik legismertebb hazai civil szervezet a Kecskeméti Törvényszéken őrzött alapszabályában. Ha csak az alapszabályt nézzük, azt gondolhatnánk, hogy ez a szervezet kategorikusan elzárkózik attól, hogy belefolyjon a politikai iszapbirkózásba. Sőt, eredeti küldetése szerint elsősorban a hazai és a határon túli etnikai, nemzeti kisebbségek, az emberi és állampolgári jogok védelmével kellene foglalkoznia – szigorúan politikamentesen. Csakhogy az alapítvány vezetői szinte kizárólag közéleti ügyekben szólalnak meg, és a kormány, a Fidesz álláspontját visszhangozzák.

 

Az utóbbi hónapokban is számos közéleti kérdésben formáltak véleményt. A baloldal államfőjelöltjéről, Majtényi Lászlóról például azt írták, hogy „Soros György támogatta”. A szervezet szóvivői, vezetői a kormánypárti sajtóban többször a védelmére keltek a civiltörvénynek is – tudta meg a Magyar Nemzet.

 

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítványról (CÖKA) és a rá épülő Civil Összefogás Fórumról (CÖF) van szó. Ez az, amely tevékenysége során ennyire szembemegy a saját alapszabályában lefektetett elvekkel. Ám civilek képviseletét ellátó ügyvédek szerint az nem jelenthető ki kategorikusan, hogy a CÖKA-CÖF alapszabály-ellenesen működne.

 

Ahogyan azt a Magyar Nemzet megírta, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványról (CÖKA) és a rá épülő Civil Összefogás Fórumról (CÖF) van szó. Ez az, amely tevékenysége során ennyire szembemegy a saját alapszabályában lefektetett elvekkel. Ám civilek képviseletét ellátó ügyvédek szerint az nem jelenthető ki kategorikusan, hogy a CÖKA-CÖF alapszabály-ellenesen működne.

 

Ugyanis a törvényi előírások szerint „a közvetlen politikai tevékenység” a jelöltállítást és a választásokon való indulást jelenti. Egyébként a politizálástól való tartózkodás az egyik feltétele a közhasznú jogállás megszerzésének, aminek viszont az adománygyűjtés és adózás szempontjából van jelentősége.

 

Ha jogi értelemben nem is folytat „közvetlen” politikai tevékenységet a CÖKA, azt már nehéz lenne állítani, hogy párttól független lenne: több szálon is szorosan kötődik a Fideszhez. 2012 és 2014 között hat békemenetet szervezett a kormányt támogatva. Tavaly két nagy adományozója volt a CÖKA-nak: a Fidesz pártalapítványa 45 millió forinttal, az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek (MVM) 508 millióval támogatta a szervezetet. Az MVM sajtófőnöke nemrég egy interjúban szólta el magát, és ismerte el, hogy „minden támogatásunkat a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá”.

 

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: MTI - Soós Lajos


További hírek

  Nevetséges: belesült a Fidesz Botka lejáratásába
2017. 06. 28. 13:04 debreceni-hirhatar.hu
  Ismét jól jártak Orbán barátai
2017. 06. 28. 12:50 debreceni-hirhatar.hu
  Újabb létszámrekordot döntött a kormányzati vízfej
2017. 06. 28. 12:45 debreceni-hirhatar.hu
  Egy ügyészt és három NAV-ost vettek őrizetbe korrupció miatt
2017. 06. 28. 12:27 debreceni-hirhatar.hu
  A jól ismert pávatánc Horthy körül
2017. 06. 27. 19:10 debreceni-hirhatar.hu
  Európa legnagyobb természettudományos oktatási fesztiváljára készül a cívisváros
2017. 06. 27. 19:03 debreceni-hirhatar.hu
  Debreceni küldöttség ment Paderbornba
2017. 06. 27. 18:57 debreceni-hirhatar.hu
  Munkaerő-piaci együttműködés kialakításra került sor Debrecenben
2017. 06. 27. 18:54 debreceni-hirhatar.hu
  Kvótaper: Magyarország nem enged az uniós bíróságnak
2017. 06. 27. 18:41 debreceni-hirhatar.hu
  Hülyék mindenhol teremnek, miniszternek sem kell lenni hozzá
2017. 06. 27. 14:46 debreceni-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport