Debrecen kezdeményezi a debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánítását- ezt Papp László alpolgármester mondta a debreceni Nagyerdőben rendezett, a vidéki éttermek legjavát bemutató Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei gasztronómiai parádéján.
Alig akad olyan város – különösen magyar –, amelynek neve ott szerepelne az étlapokon Detroitban éppúgy, mint Sydneyben, és amelyet egyaránt számon tartanak a gasztronómia olasz vagy francia fellegvárai. Lexikonok, szótárak címszava a debreceni páros, receptjét, keverési arányát gondosan őrzik és tanítják. Történészek szerint viszont az sem véletlen, hogy megalkotója nem ismert.ez nem véletlen , mert a debreceni páros kolbász megalkotója nem egyetlen személy: több évszázad alatt nyerte el ma ismert formáját, ízvilágát a a cívisváros mészáros-hentes társaságai, a társaságokba tömörült élelmiszert készítő és árusító polgárasszonyok sokaságának jóvoltából. A debreceni páros kolbász ezek szerint igazi cívis közösségi alkotás.