|
|
|
Tweet |
|
|
|
Széles Diána alpolgármester a tájékoztatón kiemelte, hogy Debrecen már felkerült az ország gasztronómiai térképére, s a város ma már egyre inkább a minőségi gasztronómiai fesztiválok irányába tart. Fontosnak tartjuk a kisvállalkozások felkarolását, országos palettára kerülését. E célból is jött létre a Debreceni Gaszronómiáért Alapítvány, mely a gourmet fesztivál, s a hasonló események mellé áll. Egyfajta ernyőszervezetként segíti a fesztiválokat, egyben segíti, támogatja a kisebb éttermeket is. Az alapítvány célja az is, hogy párbeszédet folytasson a város gasztronómiai szervezeteivel. A fesztivál kapcsán rendkívül fontos megemlíteni Hortobágy szerepét, hiszen a hortobágyi térség Debrecent erősíti – zárta gondolatait az alpolgármester.
A Stílusos Vidéki Éttermiség nevű éttermi szövetség immár közel öt éve működik, melynek ugyanaz a célja, mint a gourmet fesztiválnak: a vidéki éttermek felzárkóztatása, megismertetése az országos palettán – mondta el a sajtótájékoztatón Balogh Károly, a Debrecziner Gourmet Fesztivál főszervezője.
A két napos fesztiválon a legismertebb magyar séfek, s éttermek szakácsai folyamatosan új utakat keresve kreatív módon készítik el saját ételeiket. Míg tavaly a fesztivál főszereplője a debreceni páros kolbász volt, addig idén a Hortobágynak jut kiemelt szerep. A séfek hortobágyi ételeket, alapanyagokat fognak megismertetni az érdeklődőkkel a mostani fesztiválon. Négy szimbolikus alapanyagot kell feldolgozniuk: szürkemarha, racka juh, házibivaly és gyöngytyúk – számol be a debrecen.hu.
A szervezők fontosnak tartják a megfelelő színvonalú szakmai utánpótlás nevelését is, ezért a Debrecziner Gourmet Fesztivál a Debreceni Szakképzési Centrummal együttműködve lehetővé teszi, hogy a két napos program ideje alatt a tanulók tapasztalatszerző céllal besegíthessenek a résztvevő éttermek munkájába (sztázsoljanak) és ingyenesen vehessenek részt a szakmai bemutatókon.
A fesztiválon – csakúgy, mint tavaly – kizárólag előre váltott Festipay kártyával és PayPass funkcióval rendelkező bankkártyával lehet fizetni. A műsorvezető Jókuti András, a Bocuse d’Or ceremóniamestere, illetve Bernáth József, a televízióból ismert „Séf” lesz. A fesztivál különlegessége – Magyarország első természetvédelmi területének, a Nagyerdőnek szellemiségéhez igazodva –, hogy biológiailag elbomló tányérokat és evőeszközöket használnak majd az éttermek. Valamennyi eszköz, ami a kiállításon megjelenik, újra felhasználható, s ezeket használat után szelektíven fogják gyűjteni.
Bővebb információ a www.debreczinergourmet.hu oldalon olvasható. Forrás: debrecen.hu |
|
|
|