A jázminpakóca, más nevén sztívia, Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény. A Debreceni Egyetemen végzett gasztorenterológiai kutatások kimutatták, hogy mellékhatások nélkül számos jótékony hatása van az egészségre. Többek között nincs benne kalória, ezért nem hizlal és cukorbetegek is fogyaszthatják.
A Debreceni Egyetem szándéknyilatkozatot írt alá pénteken több partnerével, hogy a magyarországi sztívia termesztésben és feldolgozásban rejlő lehetőségeket közösen, egymást kölcsönösen segítve aknázzák ki.
- Szeretnénk Európában elsőként piacra kerülni, és vezető szerepet játszani ezen a területen, hiszen a kontinensen a Dél-Alföld a legalkalmasabb a sztíviatermesztésre. Magyarországon ez a növény hamarosan a kukoricához hasonló sikertörténet lehet – mondta az unideb.hu-nak Balogh János, a Közép Európai Sztívia Egyesület alapítója, az együttműködés kezdeményezője.
A Füzesgyarmati Önkormányzat, amely tavaly szociális munkaprogramon belül sztíviát is termelt, együttműködő partnerként a kifejlesztendő technológiák megvalósító helyszíneként kapcsolódik be a programba.