. Ma Ervin napja van.
A nemzeti kereskedőház menti az almát
2014-10-01 16:29:17
A nemzeti kereskedőház menti az almát

A nemzeti kereskedőház menti az almát

Felvásárol 26,5 ezer tonna feldolgozott almát a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. azoktól a feldolgozóktól, akik igazolni tudják, hogy a termelőktől kilogrammonként legalább húsz forintért vették meg a gyümölcsöt.





Az étkezési almából is bevásárol a kereskedőház, kilónként 35 forintot ad. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapnak hangsúlyozta: összesen négyszázezer tonna alma felvásárlásáról van most szó, ami az idei almatermés körülbelül fele. Ennek a mennyiségnek a felvásárlása már elég ahhoz, hogy orvosolni lehessen a túltermelés miatt kialakult piaci szélsőségeket. A felvásárolt gyümölcsöt a közétkeztetésben és a szociális étkeztetésben kívánják felhasználni.

 

A túltermelés mellett problémát okoz, hogy kevés a romlandó zöldségek és gyümölcsök tárolására, nagyobb mennyiség feldolgozására alkalmas hűtőház és feldolgozóüzem. Ezért az államtitkár hangsúlyozta, hogy a következő időszakban ezt a problémát is orvosolni kell, azon kell dolgozni, hogy hosszú távon olyan hűtőházakat, feldolgozókat létesítsünk, amelyek akár állami tulajdonban maradnának, akár termelői csoportok használhatnák.

 

Elfogadta az Európai Bizottság tegnap a tagállamok termelőinek segítésére alkotott újabb csomagot. Ezúttal azok kapnak pénzt, akik romlandó zöldséget vagy gyümölcsöt termeltek az orosz piacra. Az összesen 165 millió eurós pénzalap igénylőit nyilvántartja Brüsszel, mivel a korábban erre a célra létrehozott csomagok hamar kimerültek, ugyanis sokan indokolatlanul igényelték a támogatást. A bizottság most tagállamokra és termékcsoportokra bontva meghatározza, ki mennyi segítségre lehet jogosult. A kvótákat az elmúlt három év exportstatisztikái alapján állították össze. A 165 millió eurós keretből 12 tagállam termelői juthatnak támogatáshoz: almából és körtéből 181 ezer tonnát, citrusfélékből 96 ezer tonnát, zöldségekből, répából, uborkából, paprikából és paradicsomból 44,3 ezer tonnát, egyéb gyümölcsökből, kiviből, szilvából és szőlőből közel nyolcvanezer tonnát vásárol fel az Európai Unió.


További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>