. Ma Ervin napja van.
A reformációról kezdődött tudományos konferencia Debrecenben
2017-05-18 18:47:09
A reformációról kezdődött tudományos konferencia Debrecenben

A reformációról kezdődött tudományos konferencia Debrecenben

A tudományos tanácskozásnak a reformáció 500. évfordulójára szervezett országos programsorozat keretében ad otthont Debrecen. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa az emlékezést, az erőgyűjtést és a jövőorientált kreativitást nevezte a  jubileum három pillérének.


 Emlékezés a világot egykor és a mai életeket is meghatározó eseményre, de - mint fogalmazott - "nem a legendák szintjén, hanem az igényes, kutatásra épülő tények felidézésével".


A miniszteri biztos a 2017-es esztendőt az erőgyűjtés évének nevezte, mert "megújulásra van szükség az egyéni és a közösségi életben egyaránt". "A tudományos közösség tud és képes annyi erőt gyűjteni, hogy abból másoknak is jusson" - közölte.


A jövőorientált kreativitásról azt mondta, hogy a kutatás nem a múltba réved, hanem új utakat keres, új cselekvési módokat kínál, amihez "bőven van muníció" az elmúlt 500 év kincseiben.


Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), a város alpolgármestere arról beszélt, hogy a reformáció és Debrecen számos ponton kapcsolódik egymáshoz.
Emlékeztetett a 450 éve tartott debreceni zsinatra, amely a magyar református egyház, benne a tiszántúli egyházkerület létrejöttének időszaka volt, s arra a protestáns, cívis öntudatra, amely a város megtartó ereje, s amelynek szellemében például - míg mások fegyverkeztek - Debrecen kollégiumot alapított.


Bartha Elek, a DE rektorhelyettese a tudományos ülés résztvevőit a magát az 1538-ban alapított Református Kollégium jogutódjának tekintő felsőoktatási intézmény nevében köszöntötte, és felsorolta, hogy az ősi kollégium jelképei miként vannak jelen a mai intézmény mindennapjaiban.


Győri L. János, a Tiszántúli Református Egyházkerület kutatóintézeti igazgatója az összejövetel jelentőségéről szólva megjegyezte, hogy ma különféle fenntartású intézmények képviselői "szabadon és elfogulatlanul tanácskozhatnak a reformáció katolikus és protestáns értelmezéséről".


A konferencia megnyitóján adták át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) irodalomtudományi intézete és a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság közös elismerését, a Klaniczay Tibor-díjat Tóth Gergelynek, az MTA történettudományi intézete munkatársának Szent István, Szent Korona, államalapítás a protestáns történetírásban (16-18. század) című monográfiájáért.


MTI

Utoljára frissítve: 2017-05-18 20:03:11

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>