. Ma Ervin napja van.
Az MSZP szerint, Parragh László képzetlen országot akar – és mindenben téved
2017-06-10 11:23:34
Az MSZP szerint, Parragh László képzetlen országot akar – és mindenben téved

Az MSZP szerint, Parragh László képzetlen országot akar – és mindenben téved

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tegnap a következőt találta mondani: „óriási hiba, hogy a polgármesterek nem mernek gimnáziumokat bezárni.”

 

Önmagában is hajmeresztő, hogy Orbán Viktor oktatási tanácsadója a gazdasági siker útját gimnáziumok bezárásában látja. Az iparkamara elnöke eközben alapvető tényekkel nincs tisztában. Fogalma sincsen például arról, hogy Magyarországon polgármesterek nem zárhatnak be gimnáziumokat, hiszen azokat ma a KLIK, és nem az önkormányzatok üzemeltetik. Nem tudja, hogy az általa említett 84 ezer gyerek nem azért hiányzik a szakképzésből, mert a gimnáziumokban tanulnak, hanem azért, mert – többek között az ő sugalmazására – a kormány 16 évre szorította le a tankötelezettség korhatárát. Parragh azt sem érti, hogy a szakképzési központok éppen a nehezebb helyzetben lévő családok számára elérhetetlenek, mert a szülők képtelenek fizetni a kollégiumot és a napi kiadásokat.

Ma Magyarországon nem kevesebb, hanem több olyan intézményre lenne szükség, ahonnan a gyerekek a kvalifikáltabb és keresettebb szakképzésbe, vagy a felsőoktatásba léphetnek. A magasabb szakképzettséggel rendelkezők és a diplomások ugyanis könnyebben találnak munkát, nehezebben vesztik el az állásukat és sokkal többet keresnek azoknál, akiknek alacsonyabb a végzettségük. Az elkövetkező évtizedekben az automatizáció a diploma értéke megsokszorozódik: a technika és a robotika fejlődésével egyre kevesebb kétkezi munkásra lesz szükség, és egyre több olyan emberre, aki rendszerezni, kutatni, fejleszteni és irányítani tud.

A Botka kormány olyan iskolákat fog létrehozni, amely erre a korszakra készít fel, ahelyett, hogy államosítana, gimnáziumokat vagy csúcsegyetemeket zárna be. Parragh László homályos, szakmai minimumot nélkülöző elképzeléseinek megvalósítása helyett pedig arra kellene törekedni, hogy minél több fiatal kapjon magas szintű képzést Magyarországon.

 


Kunhalmi Ágnes
a Kulturális bizottság alelnöke

Fotó: MTI - Máthé Zoltán

 

További híreink
Ujhelyi István: A Fidesz bűne lesz, ha az EU megbünteti Magyarországot!
Az MSZP alelnöke kitart amellett, hogy botrányos felsőoktatási törvény, melynek következményei lehetnek.
2017-08-05 15:57:27, Hírek, Vélemény Bővebben
Gyurcsány Ferenc: Mi az utolsó pillanatig készek vagyunk megállapodni
A volt miniszterelnök és pártja azt látná helyesnek, ha teljes demokratikus ellenzéki együttműködés lenne.
2017-08-05 13:09:06, Hírek, Vélemény Bővebben
Tudta? Orbán Viktor a Fidesz szavazóktól is lopja a közpénzt, de azok ezt is szeretik
Persze nekik az is elég ha imádottjuk búgó hangon a fülükbe súgja, támadnak a migránsok, meg az a Soros nevű vén gazember, és máris a lába előtt hevernek védelemért könyö...
2017-08-05 11:08:18, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>