. Ma Ervin napja van.
Ez már a végjáték, lehet félni, hogy a kormány esztelensége miatt leírják Magyarországot
2017-06-27 14:31:31
Ez már a végjáték, lehet félni, hogy a kormány esztelensége miatt leírják Magyarországot

Ez már a végjáték, lehet félni, hogy a kormány esztelensége miatt leírják Magyarországot

Aránytalanul és szükségtelenül veszélyeztetheti a szólás és a gyü­­le­­kezés szabadságát, csorbíthatja a magánélethez való jogot, de nincs biztosíték a diszkriminációmentességre sem – így értékelte a Velencei Bizottság a múlt héten elfogadott civiltörvényt  írja a 168ora.hu.

 

Miközben a kormány és sajtója éppen az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testületére hivatkozva védte a törvény koncepcióját, a bizottság közleménye lesújtó összegzést adott a jogszabályról. A testület szerint ugyanis a pénzmosás és a terrorizmus elleni jogos küzdelem nem lehet ok arra, hogy megbélyegezzék a civil szervezeteket, ellehetetlenítsék tevékenységüket. Az egyik legfőbb kifogás, hogy a határon túli támogatást élvező civil szervezeteknek mostantól minden kiadványukon fel kell tüntetniük, hogy külföldről finanszírozzák őket. Sokan azonban bojkottálni fogják a jogszabály betartását.

 

– Ez már a végjáték. A Nemzeti Együttműködés Rendszere a saját maga által kreált ellenségekkel szemben vív valódi háborút, amit olyan szélsőségig vitt, amiből már nem lehet jól kijönni – így vélekedik Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) elnöke, aki szerint a magyar történelemben volt már példa hasonló esztelenségekre, de annak sohasem lett jó vége.

 

Az alkotmányjogász a lapunk kérdé­­sé­­re szégyennek nevezte, hogy Tró­­csá­­nyi László igazságügyi miniszter a nyilvánosság előtt kijelentette: számára nem ismeretes a polgári engedetlenség fogalma, és azt szerinte a jog sem ismeri. Majtényi álláspontja, hogy egy ilyen kijelentés után a miniszter – aki egyébként korábban jogtudósként is tevékenykedett – az unió jogállamai­­ban nem maradhatna a helyén. Már a joghallgatók is tudják, hogy a polgári engedetlenség bevett fogalom és ismert magatartás, amelynek a szakkönyvtárakban több polcnyi irodalma van.

 

Miniszterének kijelentését egy rádióinterjúban a kormányfő is megismételte, ezzel kapcsolatban az EKINT elnöke nemcsak a 2007 telén Orbán Viktor vezetésével végrehajtott kordonbontásra emlékeztetett, de a feledékeny miniszterelnök egy 2006-os cikkére is. Ellenzékben ugyanis a Fidesz-vezető maga nevezte a nyílt ellenállás formái­­nak a sztrájkokat, tüntetéseket, az útlezárásokat és a polgári engedetlenségi mozgalmakat is.

 

Forrás: 168.hu

Fotó: MTI - Koszticsák szilárd

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>