. Ma Zita napja van.
Háromszor több pénz jut az egyházi iskolák diákjaira
2017-06-09 13:23:54
Háromszor több pénz jut az egyházi iskolák diákjaira

Háromszor több pénz jut az egyházi iskolák diákjaira

Több pénzt költ az állam az egyházi iskolákba járó diákokra, mint azokra, akik az állami iskolarendszerben tanulnak – derül ki a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) vizsgálatából, amelyről a Hír TV számolt be. A szervezet az állami és egyházi fenntartású intézmények támogatásainak vizsgálata alapján arra jutott, hogy bizonyos célokra az egyházi intézmények csaknem háromszor annyi forrást kaptak, mint az állami iskolák.

 

Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára ezzel szemben azt állítja, hogy az egyházi iskolák ugyanannyit kapnak, mint az állami intézmények. Azt is elmondta, hogy amit például az állami intézmények beruházásra költenek, azt az egyházi fenntartók nem kapják meg.

 

Az oktatási államtitkár viszont lát különbséget. Palkovics László szerint a tanárok bérére ugyanannyi jut, de elismerte, a dologi költségeknél más a helyzet.

 

 

A KFIB úgy számolt, hogy a dologi kiadásokra, mint például a közműdíjakra, a kréta vagy a digitális táblák vásárlásának fedezésére, az egyházi fenntartású iskolák tavaly minden gyerek után 160 ezer forint normatív támogatást kaptak. Állami iskolák esetében nincs ilyen normatíva. A tankerületek költségvetéséből visszaszámolva úgy látják, az állami iskolákban az egyházi keretnek alig a harmada jut egy diákra, ezzel hátrányba kerülnek az állami intézmények.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy vélekedett: az állam hátrányos helyzetbe hozza a saját intézményrendszerében tanulókat, ami az összes diák 80 százalékát jelenti.

 

Forrás: Hír TV, Magyar Nemzet



Utoljára frissítve: 2017-06-09 13:24:14

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>