. Ma Ervin napja van.
Iráni atombiznisz: a világpolitika összes meghatározó szereplőjét ellenünk fordíthatja
2017-05-12 17:15:47
Iráni atombiznisz: a világpolitika összes meghatározó szereplőjét ellenünk fordíthatja

Iráni atombiznisz: a világpolitika összes meghatározó szereplőjét ellenünk fordíthatja

Magyarországnak nincs külföldre eladható reaktortechnológiája, ellenben lehet olyan know-how-ja, amely áttételesen akár atombombák fejlesztéséhez is felhasználható – ez a konklúziója azoknak a beszélgetéseknek, amelyeket a téma szakértőivel folytatott a Népszava a magyar-iráni nukleáris együttműködés lehetséges értelméről. Az apropót az adta, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ismét (ezúttal is titokban) tárgyalt Irán képviselőjével a kooperációról.

 

A találkozóról szóló hírt az LMP-s Ungár Péter szúrta ki az egyik iráni hírügynökség honlapján. A szöveg szerint Semjén Belgrádban beszélt az iráni nagykövettel, a téma a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése volt. Semjén áprilisban Teheránban megállapodást írt alá a kétoldalú nukleáris együttműködésről. A találkozóról és az egyezményről akkor is az iráni sajtó – majd annak nyomán a Népszava – számolt be, az MTI csak utólag közölte a hírt.

 

A bejelentés értetlenséget keltett a hazai belpolitikai és szakértői körökben, pedig volt előzménye. Irán 2015-ig szankciók és nukleáris technológiai bojkott alatt állt, mivel olyan atomprogramot indított, amely a külvilág szerint saját atomfegyver létrehozására irányult. Két éve nemzetközi megállapodás született a szankciók részbeni feloldásáról, amit Donald Trump amerikai elnök nem sokkal a beiktatása után súlyos hibának nevezett, és új korlátozásokat helyezett kilátásba, mivel (számos amerikai és európai szakértővel együtt) nincs meggyőződve arról, hogy a korábban latorállamnak minősített Irán valóban lemondott az atomhatalommá válásról.

 

Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal a 2015-ös fordulat után bejelentette: Magyarország szeretne részt venni az iráni nukleáris programban. Hogy miért, az akkor sem volt világos, és az értetlenség Semjén idén áprilisi vizitje után csak fokozódott. A hivatalos kommunikáció szerint Magyarország Iránnal közösen épít majd 25 megawattos atomreaktorokat, ez azonban biztosan nem igaz: a Népszava által megkérdezett szakértők egybehangzó állítása szerint nincs exportálható reaktortechnológiánk, miközben legalább négy nyugati állam rendelkezik gyártásra kész minireaktor-tervekkel. Van viszont - a kutatóintézeti szférában és Pakson - olyan know-how-nk, amely áttételesen akár a nukleáris fegyverek kifejlesztésénél is hasznosítható.

 

A hivatalos kommunikáció szerint Magyarország Iránnal közösen épít majd 25 megawattos atomreaktorokat, ez azonban biztosan nem igaz: a lapunk által megkérdezett szakértők egybehangzó állítása szerint nincs exportálható reaktortechnológiánk, miközben legalább négy nyugati állam rendelkezik gyártásra kész minireaktor-tervekkel. Van viszont – a kutatóintézeti szférában és Pakson – olyan know-how-nk, amely áttételesen akár a nukleáris fegyverek kifejlesztésénél is hasznosítható.

 

Ha Iránnak netán továbbra is vannak ilyen irányú ambíciói, akkor egy nukleáris együttműködési megállapodás megfelelő (korábban mások által is alkalmazott) keret lehet a tudásátadásra, ezzel azonban rendkívül sokat kockáztatnánk: az iráni fél valószínűleg számos üzleti előnyt felajánlana cserébe – aminek már látszanak is bizonyos jelei, például a magyar járműipar vonatkozásában –, ugyanakkor Magyarország egyszerre találná szembe magát a világpolitika összes meghatározó szereplőjével, ha akár csak a gyanú is komolyan fölmerülne, hogy részt veszünk az atomsorompó-egyezmény kijátszásában. Az aggályokat erősíti, hogy a kormány nem hozta nyilvánosságra a magyar-iráni megállapodás tartalmát. Semjén Zsolt nem volt hajlandó válaszolni a Népszava kérdéseire.

 

Forrás: Népszava

Fotó: MTI -  Bruzák Noémi

Utoljára frissítve: 2017-05-12 17:18:15

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>